Romansafton ”Skogen sover”

Konserten framförs av duon Amie Foon, mezzosopran och Ludvig Nilsson, pianist och heter ”Skogen sover”, med tema skogsväsen. Det är ett program bestående av musik av några av Nordens främsta kompositörer. 

Amie Foon och Ludvig Nilsson

Konserten består av några väl valda Gustav Fröding-texter tonsatta av Sibelius, Stenhammar, Peterson-Berger där Fröding med sitt charmiga sätt trollbinder oss och berättar om det trolska i skogen. Vi avslutar konserten med den norska kompositörens Edvard Griegs tonsättning av Haugtussa. Haugtussa är en sångcykel där vi får möta flickan Veslemøy som av sin omgivning kallas Haugtussa p.g.a sina underliga synska krafter, kanske är hon också ett skogsrå förklädd?

Amie Foon är uppväxt i Karlstad, hennes mezzosopranröst har tagit henne till Guildhall School of Music and Drama i London samt Operahögskolan i Stockholm där hon i våras tog sin master-examen. Sommaren 2021 sjöng Amie rollen som Hans i Humperdinck’s opera Hans och Greta på Opera Holland Parks scen i regi av Silent Opera och British Youth Opera. Hon har även framträtt på Grange Park Opera i rollen som Lily i Porgy and Bess med BBC Concert Orchestra. Förutom opera sjunger Amie även oratorier och romanser med förkärlek till nyskriven musik.

Ludvig Nilsson är en pianist född 1992 i Stockholm. Han började studera klassisk musik på Nordiska musikgymnasiet 2008. Efter studenten 2011 kom han att fortbilda sig vid Birkagårdens folkhögskola där hans omfattande intresse för romansinterpretation väcktes. Detta föranledde vidare studier på musiklinjen på Vadstena folkhögskola. Därefter studier vid Kungl. Musikhögskolan samt Operahögskolan i Stockholm. Ludvigs repertoar sträcker sig från barocken till nyskriven musik och innefattar solorepertoar, kammarmusik och orkesterspel